Achtergestelde lening
Een achtergestelde lening is een lening die wordt achtergesteld op andere schuldeisers: wanneer de onderneming moeilijkheden ondervindt met betalen, kan de kredietgever (in dit geval Media Invest Vlaanderen) als (bijna) allerlaatste pas aanspraak maken op het terugvorderen van zijn investering. Achtergestelde leningen worden daarom beschouwd als ‘quasi-kapitaal’ en zorgen ervoor dat een onderneming makkelijker andere kredietverstrekkers kan aantrekken. Om het risico voor de kredietverstrekker te compenseren, wordt voor achtergestelde leningen een hoger rentepercentage aangerekend. Bij Media Invest Vlaanderen variëren ze tussen 6 en 10% afhankelijk van – onder andere – de mate van cofinanciering, de eigen inbreng, de geschiedenis van de onderneming, het team en de risicoperceptie van de nieuwe activiteiten.
Converteerbare lening
Een converteerbare lening is een lening die omgezet kan worden naar aandelen in het bedrijf. Ze wordt gebruikt om ondernemingen te financieren in afwachting van een kapitaalinvestering. Op het moment dat de financieringsronde voor de aandelen plaatsvindt, kan de lening tegen een in de overeenkomst afgesproken waardering worden omgezet in aandelen.
Kapitaalparticipatie
Bij een kapitaalparticipatie wordt Media Invest Vlaanderen medeaandeelhouder van de onderneming. Media Invest Vlaanderen streeft daarbij altijd een positie als minderheidsaandeelhouder na. Het is de bedoeling dat Media Invest Vlaanderen een actieve aandeelhouder is die de investering actief opvolgt en bijstuurt wanneer dat nodig of gewenst is. Media Invest Vlaanderen neemt echter géén operationele rol in het bedrijf.